SIWI SJWP 150318Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize (SJWP, Stockholmi Ifjúsági Víz Díj) döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat. Magyarország versenyzője első ízben 2013-ban szerepelhetett ebben a nemes vetélkedőben, melynek védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória. A Díj 15.000 dollár és egy gyönyörű kristályszobor. A Víz Világhét és a SJWP főszervezője a Stockholm International Water Institute.

A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök. Az angol nyelvű pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet.

Az eddigi magyar győztesek, akik a nemzetközi döntőn képviselték/képviselik hazánkat:

2013: Kakas Dézi, Béri János és Polák Péter (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc) ? The Importance of the Szinva Stream: Biological and Chemical-Physical Examinations.

2014: Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium, Tata) ?  Our water is our future.

2015: Czikkely Márton, IványiTamás Gergely és Márkus  Tamás (Városmajori Gimnázium, Budapest) - The Secrets of Drinking Water, How to Combat Polyethylene Terephthalate.

2016: Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos (Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája) nyerték What can we gain by using grey water?

2017: Tari Anna, Stefán Kristóf és Szabó Nikolett  (Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest): „Tanks of Water"

További részletek a verseny honlapján www.ifivizdij.hu találhatók.

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján.

 

GWP Magyarország Alapítvány