facebook icon
Publikációk
Wögerer: A Bécsi Szennyvíztisztító útja az ?ökoerőmű? felé

Az iszapból nyert gáz optimális felhasználásával a Bécsi Központi Szennyvíztisztító telep2020-tól több energiát ?gyárt", mint amennyit a szennyvíz tisztítása megkíván. Az így elért hozzájárulás a klíma védelemhez is jelentős.

Az AquaPress International osztrák szakfolyóirat 2106/3. számában megjelent cikket Várszegi Csaba ismerteti. Letölthető itt.

 
Integrált vízgazdálkodás Kelet- és Közép-Európában ? magyar kiadás

Megjelent a GWP Műszaki Bizottságának égisze alatt 2015-ben készült Integrált vízgazdálkodás Kelet- és Közép-Európában ? IVG kontra Víz Keretirányelv c. kiadvány magyar nyelvű változata, melyet az egyik szerző, Ijjas István professzor emeritus mutatott be a Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos Vándorgyűlésén Debrecenben 2016. július 7-én.

A GWP Technical Focus Paper sorozatában megjelent kötetet Janusz Kindler (Varsói Egyetem), Ijjas István (BME) és Danka Thalmeneirova (GWPO) írták a régiós országok közreműködésével. Kitér az EU Víz Keretirányelv megvalósításának helyzetére a régióban, illetve a VKI és az integrált vízgazdálkodás közti különbségre.

A magyar változat itt tölthető le.

 

magyarTFP8címlap

 
Bonni klímatárgyalások a COP21 előtt

Szeptember 4-én fejeződött be az új nemzetközi klímapolitikai megállapodást előkészítő újabb tárgyalási forduló Bonnban. Ennek lényegéről, értékeléséről és az év végi párizsi COP 21 kilátásairól szól Dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár írása.

Az új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás előkészítése: a legutóbbi bonni tárgyalások értékelése és a párizsi csúcstalálkozó kilátásai

 
Kulcságazatok zöldítése szükséges a hatékony klímapolitikához

Dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár (ELTE TTK)

A Zöld Ipar Magazinban megjelent cikk utánközlése itt olvasható.

 
A folyékony ezüst tündöklése és bukása

Dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár (ELTE TTK)

Az ókorban csodaszernek tartották, a középkorban az alkímia egyik alapanyagának tekintették, majd világszerte az arany- és ezüstbányászat fontos kelléke lett. A korai újkortól sokirányú ipari alkalmazhatóságát tárták fel, mígnem kiderült, hogy mindezen haszna mellett rendkívül kártékony az emberi egészségre.

Faragó Tibor itt olvasható kétrészes tanulmányában áttekinti és értékeli a higany alkalmazásának, hatásainak fontosabb eseteit és a használatának jelentős korlátozását célzó nemzetközi megállapodások célkitűzését, fontosabb rendelkezéseit és hatékonyságát. (A Magyar Kémikusok Lapjában megjelent cikk utánközlése.)

 
EGY HATHATÓS GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÉDELMI MEGÁLLAPODÁS SZÜKSÉGESSÉGE ÉS AKADÁLYAI

A Magyar Tudomány 2014/5. számában jelent meg Faragó Tibor és Bartholy Judit cikke. Nálunk itt letöltheti.

 
A globálisan növekvő hulladékmennyiség és a kezelésére irányuló nemzetközi törekvések

Az Ipari Ökológia 2. évfolyam (2013) 1. számából közöljük Faragó Tibor fenti című tanulmányát, ami a hulladékgazdálkodás témakörében 2013 januárjában megtartott konferencián elhangzott előadás részletes háttéranyaga. Letölthető itt.

 
A hazai környezetügy az elmúlt negyedszázadban

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága kiadásában megjelent: dr. Faragó Tibor CSc, c. egyetemi tanár: A hazai környezetügy az elmúlt negyedszázadban  - Tények és adatok, hazai előzmények és nemzetközi háttér című könyve.

A kiadvány az 1980-as évtized végétől összegzi a környezeti témákban a szakpolitikai, jog- és programalkotási és intézményi fejleményekkel kapcsolatos ismereteket, valamint a lényegesebb nemzetközi, illetve nemzetközi vonatkozású eseményeket. A kötet, mely itt tölthető le, hasznos forrásmunka mindazok számára, akik el akarnak igazodni a szakterület hazai történetében.

 
A nemzetközi fejlesztési együttműködés céljai és a fenntartható fejlődési célok

dr. Faragó Tibor, C.Sc., c. egyetemi tanár tanulmánya a Statisztikai Szemle, 91. évf. (2013), 8-9. számából

Összefoglaló

A multilaterális kapcsolatok jelentős összetevője lett a nemzetközi fejlesztési együttműködés, amelynek általános célkitűzései és konkrét céljai nagymértékben változtak az elmúlt hat évtizedben. A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos együttműködés az 1980-as évek végétől bontakozott ki. Mindkét nemzetközi mechanizmus ? eddig nagyon korlátozott eredményességgel ? súlyos globális fenntarthatatlan problémákkal foglalkozik. E két párhuzamosan futó folyamat jövőbeli irányultságának, céljainak összehangolása a jelenleg folyó nemzetközi egyeztetések egyik fő tétje.

A teljes tanulmány itt tölthető le.

 
A KAP-2014 és az ökológiai fókuszterületek

EPI Water CAP 2014Az EU 2014-től életbelépő Közös Agrárpolitikájának egy új eleme az ökológiai fókuszterületek kialakításának kötelezettsége. A rendelkezéshez való alkalmazkodás jövedelem-kiesést jelent a gazdálkodók számára, ami csökkenthető lehet egy innovatív közgazdasági módszerrel, melyet az EPI-Water kutatási projekt www.epi-water.eu keretében dolgoztak ki.

A szakpolitikai szempontú összefoglalás itt tölthető le.

 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 3