BWS2016

Véget ért a „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016". A 118 országból érkezett közel 1900 résztvevő három napon át plenáris üléseken és négy fórumon azt kívánta elősegíteni, hogy konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára.

A GWP Magyarország az Ifjúsági Fórum szervezője volt együttműködve a Külgazdasági- és Külügyminisztériummal és a Víz Világtanáccsal.

Programunk kiemelkedő pontja volt Áder János köztársasági elnök látogatása, melynek során a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj versenyében részt vett hat csapat mutatta be munkáját és vett át Elnök Úrtól elismerő oklevelet. 

President Áder_and_SJWP_groupSJWP group_BWS2016_2

Pep

 

 

Pep Pou Coll (Spanyolország, 2016): Újrahasznosított víz, egy következő lépés

A vízhiányos helyzetű Figuere spanyol város fenntartható vízgazdálkodása érdekében végzett munka a kommunális szennyvíz újrahasznosításával foglalkozik.

 

 

Hungary2016

Kovács Dávid és Szücs Ákos Iván (Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági  Szakközépiskolája, a 2016-os magyar nyertesek): Mit nyerhetünk a szürkevíz hasznosításával?

Dolgozatuk a csapadékvíz hasznosításával foglalkozik, mellyel jelentős megtakarítást érhető el, elsősorban közintézményekben. Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról készült videó a youtube-on is megtekinthető.

 

SingaporeOrion Lee Young Xun, Rasheed Muhammad és Mrt Muhamad Raimi Rosian (Szingapúr 2016): Detergens a mosogatószerben: Mennyi az elég? Takarékoskodj a vízzel, csökkentsd a vegyszereket és spórolj pénzt.

A felületaktív anyagok károsak a környezetre, ugyanakkor nem mondhatunk le a használatukról. A munka a mosogatószerek detergens tartalmának vizsgálatával, a kellő zsíreltávolítást biztosító mennyiség meghatározásával foglalkozott.

 

SouthAfrica2

 

Driaan Lou Kemp (Dél-Afrika 2016) Víztakarékosság cseppenként

A zuhanyozás során (a meleg vízre várva) elpazarolt víz tárolásával és más célú hasznosításával foglalkozó pályamű.

 

 

 

Hungary2015

Czikkely Márton, Iványi Gergely Tamás és Márkus Tamás (2015-ös magyar verseny győztesei a Városmajori Gimnáziumból): Az ivóvíz titkai – hogyan harcoljunk a PET palackok ellen

A dolgozat a PET palackok környezeti veszélyeire hívja fel a figyelmet és a kiváló minőségű csapvíz fogyasztása mellett teszi le a voksot, egyebek között a fiataloknak a Fővárosi Vízműveknél végzett vizsgálataira alapozva.

 

Perry

 

Perry Alagappan (USA, a 2015-ös SJWP győztes): Új típusú, nehézfémek eltávolítására szolgáló vízszűrő

A pályamű nanotechnológia segítségével előállított, megújuló szűrőberendezést mutatott be, melynek segítségével a nehézfémek 99%-a eltávolítható a vízből.

 

A BWS záródokumentuma, üzenetek formában, itt olvasható.

A Világtalálkozó főbb eseményeinek összefoglalóját az IISD Reporting Services készítette el, mely itt érhető el.