BWS2016

Véget ért a „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016". A 118 országból érkezett közel 1900 résztvevő három napon át plenáris üléseken és négy fórumon azt kívánta elősegíteni, hogy konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára.

A GWP Magyarország az Ifjúsági Fórum szervezője volt együttműködve a Külgazdasági- és Külügyminisztériummal és a Víz Világtanáccsal.

MTA

 

Az MTA Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe sorozathoz kapcsolódva 2016. november 10-én előadóülést szervez az alábbi programmal:

  • Pénzügyi és adminisztratív asszisztens ? határidő: október 2.
  • Kelet-afrikai regionális koordinátor ? határidő: október 3.
  • Program ügyintéző ? határidő: október 11.

Részletek.

GWP20Az elmúlt évhez hasonlóan 2016-ban is virtuális volt az éves GWP értekezlet (október 11-én). Az utólag itt megtekinthető esemény meghívott vendége Jan Eliasson az ENSZ főtitkár-helyettese volt.

SIWI SJWP_150318Három thaiföldi diák: Sureeporn Triphetprapa, Thidarat Phianchat és Kanjana Komkla kapta a 2016-os Stockholm Junior Water Prize-t (Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat) innovatív víz visszatartó készülékükért, ami a bromélia hasonló rendszerét utánozza.

Az augusztus 28WWW2016-án kezdődő stockholmi Víz Világhét kapcsán a világhét szervezője a SIWI kiadta a Jelentés a vízről ? 2016 c. összeállítását. A jelentésben a vízgazdálkodás aktuális kérdéseinek és hosszú távú trendjeinek vizsgálata szerepel három területre koncentrálva: víz és migráció; víz a 2030-as célok és a Párizsi Megállapodás tekintetében; valamint víz a fenntartható fejlődésért.

sjwp finalAugusztus végén huszadik alkalommal kerül sorra a Stockholm Junior Water Prize (SJWP) verseny, a svéd fővárosban rendezett Víz Világhét keretében.  Magyarországot ez évben Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos a Kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola tanulói, a hazai verseny győztesei képviselik What can we gain by using grey water? című pályázatukkal. Ebben a szürkevíz, illetve a csapadékvíz hasznosításával, víztakarékos megoldásokkal foglalkoznak. A projekt keretében készített videó itt tekinthető meg.

WWF8 logo

  A 2016. július 27-én tartott indítóértekezlettel (kick off meeting) megkezdődtek a konkrét előkészületek a 8. Víz Világfórumra (WWF8) Brazíliavárosban. A 2018. március 18-23. között Brazília fővárosában megrendezésre kerülő Fórum jelszava ?Vízmegosztás". Az értekezleten 55 országból közel 800 résztvevő volt jelen, ami rekord a kick off meetingek történetében.

MTA

Mint a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható az MTA Elnöksége 2016. június 28-án elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítése keretében korábban egy vízügyi konferenciát szerveztek, melyen elhangzott előadások videón is megtekinthetők, link.

A GWP egyik hazai partnere a VTK Innosystem esettanulmányt nyújtott be a Szigetközről a GWP számára, melyet a ToolBox team jóváhagyott és 481-es számmal regisztrált a szervezet eszköztárában, link.