HLPW outcome doc front page

Március 14-én a Vízügyi Elnöki Testület (High-Level Panel on Water) Making Every Drop Count címmel kiadványt jelentetett meg, melyben napirendet mutat be, cselekvésekre felhívó ajánlásokat tesz a panel különböző tagjainak szemszögéből a vízválság elkerülése érdekében. Fő üzenete, hogy a világ (beleértve egyéneket, közösségeket, vállalatokat, városokat, országokat) nem várhat tovább; a vízproblémák jobb megértése, a víz valós értéken való kezelése és a vízzel való gazdálkodás színvonalának sürgős javítása elengedhetetlen. A dokumentum a fenti honlapról tölthető le. Ugyanott elérhető egy a tárgyban a világ vezetőihez intézett levél és egy cselekvésre ösztönző, közel négyperces videó.

A magyar hidrogeológia fejlesztésére és a hazai hidrogeológiai oktatás és kutatás, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítésének elősegítésére létrejött Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra Alapítvány (http://tothprofesszura.elte.hu/) pályázatokat hirdetett meg a 2018. évre. Részletek itt.

 

International Womens Day

A Nemzetközi Nőnap alkalmából a GWP CEE körkérdést intézett a régióban a vízgazdálkodásban tevékenykedő hölgyek körében arról, hogyan látják az aktivistaként az egyenlőség helyzetét. A 10 legjobb választ itt olvashatják.

LaunchWWDR2018

A Víz Világjelentés 2018-as kiadását március 19-én mutatják be a Víz Világfórumon és ettől a naptól kezdve ingyen letölthető a www.unesco.org/water/wwap honlapról. A téma a világnap témájával (Natute for Water) összhangban a természet nyújtotta lehetőségeket mutatja be korunk vízügyi kihívásainak kezelésére, elsősorban a mezőgazdaság, a fenntartható városok, a kockázatcsökkentés és a vízminőség javítása területén.

A GWP Steering Committee ma bejelentette az új végrehajtótitkárt Dr. Monika Weber-Fahr személyében, aki május 7-én lép hivatalba ld. részletek itt.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO ) készített egy nagyon tanulságos ábrát az iskolások részére a víz körforgásáról. A feliratok magyar fordítása a GWP Magyarország révén készült el, ezzel már 35 nyelven érhető el az oktatási célokra is alkalmas ábra, ami itt tölthető le.

watercycle kids hungarian

 

RamsarA vizenyős területek ez évi nemzetközi napja (február 2.) témája a városok élhetővé tétele a wetlandek segítségével. Részletek itt.

wetlands day 2018

WWF8 logoNemzetközi Víz Titkárság logó

A Nemzetközi Víz Titkárság és az Európai Víz Szolidaritás mozgalom a 8. Víz Világfórumra (Brazíliaváros, 2018. március 18-23.) készülve felhívást tett közzé a víz ügye iránt elkötelezett fiatalok részére. Részletek itt.

A Magyar Öntözési Egyesület rendezvényére 2018. február 7-én a Lurdy-házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12‐14.) kerül sor. A részletes program itt tölthető le.

sjwp uj logoA hazai versenyre, melynek védnöke Áder János köztársasági elnök, középiskolások regisztrálhatnak 2018. február 4-ig a www.ifivizdij.hu honlapon a pályamunka egyoldalas, angol nyelvű összefoglalójának feltöltésével. A győztes csapat képviseli Magyarországot a Stockholm Junior Water Prize augusztus végi, stockholmi nemzetközi döntőjén, ahol az első díjhoz 15.000 dollár jutalom is jár.